Citizen Science. Hoe burgers de wetenschap uitdagen

Iedereen kan vandaag aan wetenschap doen. Je hoeft geen diploma op zak te hebben om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek of om je eigen onderzoek op te zetten. Burgerwetenschap is aan een opmars bezig. Ze geeft de professionele wetenschap meer armslag, maar stelt haar ook in vraag en beukt in op de ‘ivoren toren’.

Dit boek schetst het verleden, het heden en de toekomst van burgerwetenschap in Vlaanderen en Nederland. In acht verhalen lees je hoe gevarieerd ‘Citizen Science’ kan zijn. Kinderen krijgen een nestkastje op school om de mezenpopulatie te volgen. ‘Biohackers’ maken veganistisch leer uit schimmels en zoeken naar goedkope insuline. Bezorgde bewoners meten de luchtkwaliteit in hun straat om maatregelen af te dwingen. Liefhebbers van oude manuscripten transcriberen eeuwenoude trouwaktes.

Alle facetten van burgerwetenschap komen uitgebreid aan bod. Er is ook ruimte voor een kritische noot. Hoe betrouwbaar en objectief is dat onderzoek door burgers? Is het inschakelen van vrijwilligers meer dan een besparingsoperatie? Kan ‘Citizen Science’ de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten of is het alleen weggelegd voor de mondige, hoogopgeleide burger?

 

Ghostwriter

Leave a Reply

Your email address will not be published.